HTML

MDF Budapest

Az MDF Budapest blogja. Politikáról, közéletről, kampányról. Meg ami eszünkbe jut

Friss topikok

  • y-com: Persze, de ha ennyire hiteles, akkor... a TI becslése érdekes, mert ugye ez az egyik szervezet, me... (2010.04.06. 00:32) Zöldségek
  • y-com: Az LMP-től még mindig nem érkezett bocsánat a kampányindító videó kapcsán :) Ennek is legalább an... (2010.03.20. 17:11) Március idusa
  • MDFBudapest: @Faculty: "Az MDF Budapest blogja. Politikáról, közéletről, kampányról. Meg ami eszünkbe jut" ez ... (2010.03.08. 10:11) Ki a politikus? Mi a politika?
  • tesz-vesz: nem lehet egyenlőségjelet tenni a holokauszt és a kommunizmus áldozatai közé. Az, hogy a kommunizm... (2010.03.01. 11:57) BKV
  • szepujvilag: Ezt a részletet egy blogon olvastam. Ha felmész a blog.hu oldalra, akkor most címlapon van a közél... (2010.03.01. 08:24) Somogyi Zoltán nyílt levele

Linkblog

BKV

2010.02.28. 15:08 MDFBudapest

Budapest Korrupt Vállalata

Nem szeretnék a Cégről írni, mert ugye az elmúlt időszakban naponta jelennek meg cikkek róla, s most már lassan minden résztvevő médiaszemélyiség, különböző szabadságfokkal. Mégis miért kezdem így a cikket? Egyrészt, figyelemfelkeltés, gondolom, erre többen kattintanak, mint ha azt írnám, hogy az MDF korrupcióellenes programja. Másrészt, ha Velük vezetem fel a korrupciót, nem is kell olyan sokat írnom arról, hogy mi is az. Elég egyértelmű.


Az is emellett szólt, mert a budapestiek érzik talán a legjobban, hogy az így elfolyt pénzek nem aprók – BKV mellett a hídfelújítások, az M0-s körgyűrű, mind-mind itt találhatók. Tehát kiemelten fontos, hogy nem csak az országban, de a fővárosban is rend legyen, hiszen a korrupció alól felszabaduló források fedezetei lehetnek adócsökkentésnek, vagy felhasználhatók oktatásra, egészségügyre, ezzel javítva e szolgáltatások minőségét.


Az MDF korrupcióellenes programja, a „Tiszta kezek”, elérhető itt. Kiemelve a tíz pontot:

  1. KORRUPCIÓVAL FOGLALKOZÓ ELKÜLÖNÜLT, ÖNÁLLÓ SZERVEZET LÉTREHOZÁSA
  2. KÖZPONTI KÖZBESZERZÉSI HIVATAL LÉTREHOZÁSA
  3. A BEJELENTŐK ÉRDEKELTTÉ TÉTELE ÉS VÉDELME A KORRUPCIÓS ÜGYEK FELTÁRÁSÁBAN
  4. PÁRT- ÉS KAMPÁNYFINANSZÍROZÁS REFORMJA
  5. LOBBIZÁS LOBBITEVÉKENYSÉG ÚJRASZABÁLYOZÁSA
  6. A JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET FELÜLVIZSGÁLATA A KORRUPCIÓS OKOK FELSZÁMOLÁSA ÉRDEKÉBEN
  7. A KÖZSZOLGÁLATBAN DOLGOZÓK RÉSZÉRE EGYSÉGES ETIKAI RENDELKEZÉSEK ÉS IRÁNYELVEK KIDOLGOZÁSA, A KORRUPCIÓS KOCKÁZATOK CSÖKKENTÉSE
  8. A FELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGET ELLÁTÓ INTÉZMÉNYRENDSZER MEGERŐSÍTÉSE, HATÉKONY KOCKÁZATELEMZÉS ÉS AZ ÁTLÁTHATÓSÁG NÖVELÉSE
  9. ELŐREMUTATÓ ÉS HOSSZÚ TÁVÚ STRATÉGIA KIDOLGOZÁSA
  10. GAZDASÁGI ÉLETET ÉRINTŐ KORRUPCIÓ VIZSGÁLATA

A fent olvasható pontok valóban kiemelkedően fontosak, de egy pont talán hiányzik. Talán az egyik legfontosabb: az emberi berögződések megváltozása. Hiába állítunk fel szervezeteket, ha az csak egy újabb lehetőség lenne a korrupcióra – mert lássuk be, nagy a veszély, hogy az új, független intézménybe nem új, s nem független emberek kerülnek be, ekkor pedig csak egy újabb költséges játékszert sikerült létrehozni - amit az adófizetők éreznek meg legjobban.

A mindennapi életben lehet találkozni az emberek tiszta közélet iránti igényével, de maguk is sokszor részesei a korrupciónak („számla nélkül mennyi?”, „köszönöm doktor úr a gyors segítségét!” és „no, de biztos úr, biztos ez?”), s nem érzik át a felelősséget, mely az ő vállukat is nyomja. Ők a politikusokra, a politikusok meg rájuk mutogatnak, ez egy ördögi kör. Ahogy Bokros Lajos nemrégiben egy beszédében mondta: „Aki bliccel, az ne szavazzon rám!”, s megmosolyogtuk. Pedig a változások a fejekben kezdődnek, nem lehet mások cselekedeteit kifogásként felhasználni – „ők úgyis ellopják”. Én megveszem a bérletet, mert szolgáltatásért fizetek, s bízom benne, bármennyire is naivnak hangzik, hogy mások is így tesznek, akár a BKV igazgatójaként. Legalábbis, a nem is olyan távoli jövőben, mert szükség van a felelős, független, gondolkodó emberekre!

3 komment

Címkék: mdf program változás korrupció

A bejegyzés trackback címe:

https://mdfbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr591797123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Faculty 2010.02.28. 16:24:15

a bkv esetében a legfontosabb maradt ki:privatizáció. igen kibaszott nehéz lehet nyereségessé tenni gy céget, csak valakinek ki kellene már mondania hogy pontosan mennyibe kerül is egy jegy. mert nekem egy megállóra sok kifizetni, a 300-at, de nemrég utánaszámoltam a taxisok tarifáját alapulvéve belőve nagyjábhól milyen költséget jelenthetek egy nap a bkv-nál, és hát azu bizony egy ezres alatt sehogy nem jött ki (napi 16 km oda- vissza). magyarán az éves bérletem nem 50 ezer hanem 365ezer forint lenne. ami lehet, embertelen lenne kifizessük, de az adóinkból így is kifizetjük valahogy. és ha perfő hasonló árak jönnek ki, akkor erőteljesen felmerül a kérdés hogy ezt a pénzt az állam miért is osztja el újra? annyira jó helyzetben vannak az adózók hogy bárkit meg tudunk hívni az éves bérlet nyolcvan százalékára?

y-com · http://www.youtube.com/watch?v=PjCW8bClPbc 2010.03.01. 11:10:37

ebben egyetértek, s bár, fogyasztóknak drágább lesz látható módon, de összességében csökkennének a költségek - ugye nem kéne adóforintokból ráfordítani.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.01. 11:57:41

nem lehet egyenlőségjelet tenni a holokauszt és a kommunizmus áldozatai közé. Az, hogy a kommunizmus áldozatává vált valaki, az részben az ő döntése volt. Antikommunista volt, egyéb nézeteket vallott, tehát erről ő dönthetett. Ha akart, kommunista is lehetett (!). (...) Eszébe ne jusson senkinek a két dolgot összekeverni! Húsz éve más sem történik, minthogy megpróbáljuk ezt a két történelmi tragédiát egy szintre hozni, de ez - még egyszer mondom - nem egy szintű, "

herényi károly
mdf
"konzervatív"
süti beállítások módosítása